Kehity sellaiseksi kuin haluat: maaliskuuta 2011

30. maaliskuuta 2011

2 neuvoa, joita en noudata - toivottavasti et sinäkään

 
1. Small talkissa ei saa puhua uskonnosta tai politiikasta. Aiheiksi sopivat miellyttävät ja ei-henkilökohtaiset asiat, joista kaikki ovat samaa mieltä.

Väärin. Small talkissa ei ole kiellettyjä aiheita! Small talkin eli tutustumisrupattelun ei ole tarkoitus olla tylsää ja merkityksetöntä. Tarkoitus on pitää hauskaa ja luoda hyvä suhde keskustelun toiseen osapuoleen. Tämä ei tapahdu olemalla jäykkä ja puhumalla aiheista, jotka eivät kiinnosta ketään. Vain makuasioista voi kiistellä ja harvoista muista asioista on usein yhtä mukava keskustella. Ihmiset kykenevät juttelemaan keskenään myös asioista, joista he ovat eri mieltä. Esitystapa on tärkeä, ei aiheiden sensurointi.
 


Kuvan henkilö on juuri nauttinut
annoksen tylsää small talkia.
Prosessi satutti häntä pysyvästi.


Ensimmäinen erinomainen vaihtoehto keskustelun aiheeksi on jokin sinua ja keskustelukumppaniasi yhdistävä asia. Ehkä olette samasta koulusta tai samalta paikkakunnalta. Tai onko myös hän harrastanut koskenlaskua ja ollut kiertämässä Laosia? Toinen hyvä vaihtoehto aiheeksi on jokin keskustelukumppanillesi tärkeä asia, joka löytyy useimmiten seuraavien joukosta: uskonto, politiikka, perhe, rakkaus, raha, terveys tai maailman muuttaminen. 

Joskus keskustelu voi mennä enemmän tai vähemmän pieleen, mutta kinakin on usein parempi vaihtoehto kuin tylsä jaarittelu. Jää mieleen! Älä ole helpommin unohdettava ja puisevampi keskustelija kuin huoneen tapetit. Keskustelu ei voi olla koko ajan timanttia, mutta aiheen rajaaminen vain tylsiin vaihtoehtoihin on vaikeuksien kerjäämistä.

Never Eat Alone: And
Other Secrets to Success,
One Relationship at a Time
Ihmiset ovat pohjimmiltaan aivan samanlaisia niin vapaa-ajalla, opiskeluissa kuin töissäkin. Kun isket miehiä/naisia, älä puhu heille eri tavalla kuin puhut kavereillesi. Älä yritä kertoa tyhmiä vitsejä, ylpeillä saavutuksillasi tai esittää söpöä. Ethän ole sellainen kavereidesikaan seurassa (toivottavasti). Kun solmit businesskontakteja, ole yhtä mukava kuin parhaalle ystävällesi puhuessa. Älä muistele pätevän kuuluisia lauseita kirjoista ja liiku korostetun jäykästi. Älä ole missään turvallinen (=tylsä), vaan ole aina aito, muistettava ja kiinnostava (=kiinnostunut).


Samaa mieltä kanssani on mm. Amerikan paras verkostoituja ja villi hauskanpitäjä Keith Ferrazzi (Never Eat Alone).


2. Juonitteluun perustuvat vallan lait

  
Kirjasta 48 Laws of Power (Robert Greene, Joost Elffers):
  •  Conceal your intentions
  •  Get others to do the work for you, but always take the credit
  •  Pose as a friend, work as a spy
  •  Crush your enemy totally
  •  Play a sucker to catch a sucker – seem dumber than your mark
  •  Keep your hands clean
  •  ... 

48 Laws of Power
Kyseinen huipputeos (ei sarkasmia) perustuu mm. Machiavellin 1500-luvun klassikkoteokseen The Prince (Ruhtinas), joten jotkut sen neuvoista ovat ehkä toimineet vuosia sitten. Toisaalta en usko, että juoniminen on koskaan ollut vallan tai onnellisuuden salaisuus. Ainakin nykyisessä globaalissa internetin maailmassa voittaja on tiimipelaaja. Ihmissuhteiden verkoissa menestyt ja nautit, kun jaat tietoa ja autat muita oikealla tavalla. 


Harva salaisuus on niin hieno, että sen salailu on tarvittavan vaivan arvoista. Kaikenlaiseen juonitteluun ja peliin menee niin paljon energiaa, ettei siinä yleensä ole mitään järkeä. Elämä on uskomattoman rentoa, kun ei tarvitse ikinä pelätä minkään paljastumista tai huijausten epäonnistumista.


P.S. Keith Ferrazzin mukavan lyhyitä vinkkivideoita voit katsella Youtubessa:
http://www.youtube.com/results?search_query=keith+ferrazzi

 

Parhain terveisin,
Karla Nieminen

Yrityksestäni ja kursseistani voit lukea lisää osoitteesta
http://www.jaanmurtajat.fi


23. maaliskuuta 2011

Voittamisen vaikeus

Häviämisen kestäminen on hankalaa, mutta voiton vastaanotto se vasta vaikeaa onkin. Tämä pätee niin urheilussa ja ihmissuhteissa kuin töissä tai opiskelussakin. Epäonnistumisen inhottavuus on monelle tuttu juttu, mutta onnistuminenkin on yllättävän haasteellista. Minäkuvan muutos tavoittelijasta onnistujaksi ei tapahdu automaattisesti.


Saamattomuus on varmojen epäonnistumisten kalastelua

The Now Habit:
A Strategic Program for
Overcoming Procrastination
and Enjoying Guilt-Free Play

Jos ihminen ei kestä häviämistä, hän ei uskalla yrittää mitään. Saamattomuuden syy on usein epäonnistumisen pelko, eikä esimerkiksi ajan puute tai liian hyvä tv-sarja (Neil Fiore: The Now Habit: A Strategic Program for Overcoming Procrastination and Enjoying Guilt-Free Play). Tiedän esimerkiksi lukiolaisen, joka jättää lukematta kokeisiin, koska silloin saa varmasti huonon numeron eikä tulos tällöin tunnu häviöltä. On siis erittäin hyödyllinen taito kestää niin häviöitä kuin myös sitä epävarmuutta, jonka häviön mahdollisuus tuo. 


Onnistumisen mestarit, kuten vaikkapa Larry King (How to Talk to Anyone, Anytime, Anywhere), korostavat kilpaa epäonnistumistensa ja häviöidensä tärkeyttä ja välttämätöntä suurta määrää. Ensimmäinen askel kohti voittoa on siis häviön mahdollisuuden hyväksyminen ja useiden häviöiden kokeminen. Häviöihin totutteluun ihmissuhteissa on monenlaisia tekniikoita: esimerkiksi ammattimaiset pokaajat nolaavat itsensä aluksi niin rajusti, että sen jälkeen ei enää mikään häpeä tunnu miltään (Neil Strauss: The Game), kun taas Amerikan parhaaksi verkostoitujaksi tituleerattu Keith Ferrazzi (Never Eat Alone) hokee itselleen ”Pahin, mitä kukaan voi sanoa on ei” ja puskee eteenpäin. Mikael Junger turrutti itsensä eroon häpeän tunteesta mm. laulamalla huonoäänisenä paljon karaokea. Kun häviöihin on turtunut, on jo päässyt lähemmäs voitoista nauttimisen euforista tilaa.




Pidätkö itseäsi voittajana? 

Mahdollinen voitto tuo kuitenkin eteen uuden haasteen: ennen onnistunutta voittoa on vielä osattava asettaa itsensä voittajan rooliin. Se ei tapahdu näin: Kun sukulaistani pyydettiin treenaamaan keilauksen maajoukkueeseen, ei hän viitsinyt mennä ”kun ei se kuitenkaan olisi toiminut”. Kun kävin teininä treffeillä olin aina varuillani, koska ”eihän se kuitenkaan ihan hirveesti ole musta kiinnostunut”. Koulussa juoksutestissä juoksin pari viimeistä kierrosta naurettavan hiljaa, koska ”eihän mitenkään ole mahdollista, että mulle tulee parempi tulos kuin tolle yhdelle juoksua harrastavalle tytölle”. Jos saat tilaisuuden, joka tuntuu liian hyvältä ollakseen totta, niin anna mennä. Ehkä pääset kokemaan jotakin ikimuistettavaa ja ainakin voit oppia paljon uutta. 

Onnistujan rooli on usein otettava itse itselleen, mikä ei ole kaikille helppoa. Itsensä voi saada asennoitumaan oikein voittoon ja menestykseen esimerkiksi mielikuvaharjoittelulla. Usein hyvän tyypin ja rivijantterin ero ei ole tiedoissa vaan siinä, että hyvä tyyppi ansaitsee onnistumisen omasta mielestään ja rivijantteri ei. Kuitenkaan mielikuvaharjoittelussasi tai tavoitteestasi muille kertoessasi et saa sortua siihen, että pidät tavoitettasi jo saavutettuna, sillä tämä heikentää suoritustasi (Derek Sivers @TED: Keep your goals to yourself). Keskity siis siihen, että näät tavoitteesi mahdollisena, ja siihen, että tiedät keinot tavoitteen saavuttamiseksi. Go!


P.S. Aiemmat postaukseni ovat kuulema paitsi ihan mielenkiintoisia niin myös ”pitkiä kuin maratoni”. :) Yritän jatkossa kirjoittaa pienemmissä erissä, niin tekstit ovat nopeampia lukea ja myös ilmestyvät useammin. Keep them comments coming!

 

Parhain terveisin,
Karla Nieminen

Yrityksestäni ja kursseistani voit lukea lisää osoitteesta
http://www.jaanmurtajat.fi


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...