Kehity sellaiseksi kuin haluat: toukokuuta 2011

30. toukokuuta 2011

Kaikki tutustuminen on iskemistä 2


Tutustumisen mestarit käyttävät kaikissa tutustumistilanteissa hyvin samanlaisia tekniikoita. Tarkkaile heitä. Samalla tavalla ”iskettävissä” ovat naiset, miehet, harrastuskaverit ja työkontaktit. Tutustumisen perussäännöt (pokaajien PUA-yhteisön mukaan) ovat tiivistettävissä perusasioihin, kuten Arawnin blogissa kirjoitetaan: 
”älä näytä riippuvaiselta, ole 'hauska', huomioi ympärillä olevat ihmiset niin et näytä ujolta vaan maailmanmieheltä jne.” 
Näiden toteuttamiseen on onneksi olemassa tarkkoja vinkkejä, joista joitakin avaan tässä kirjoituksessa. 


The Game: Penetrating the
Secret Society of Pickup Artists
Käyn läpi muutaman hyödyllisen tutustumiskeinon, jotka löytyvät Neil Straussin pokaajista kertovasta kirjasta The Game. Kyseiset keinot ovat: kaverien iskeminen, negaus, kiinnostuksen merkit, paikan vaihto ja pääpalkintona oleminen. Riikinkukkoilusta kerroin kirjoituksessa ”Nalle taskuun, mirri kaulaan ja menoksi”. Muita pokaajien keinoja ovat mm. arvon nosto, väitelauseet, yhteiset muistot, tarinat, ihmisten hienojen hetkien tarpeen hyödyntäminen... Niistä ehkäpä lisää myöhemmissä postauksissa. 

Edellisessä postauksessa kirjoitin perustietoa pokaajista. Palautteen ja itsetutkistelun perusteella tajusin kirjottaneeni heistä erittäin positiiviseen sävyyn. Heidän Pick Up Artist eli PUA yhteisössään on kuitenkin myös mielestäni toimimattomia osia, kuten ulkoa opetellut keskustelun avaukset, naisten esineellistäminen ja rahastajagurut. Joukossa on myös paljon hyviä vinkkejä ujouden karkottamiseen ja elämän laadun parantamiseen. Näistä on ollut itselleni valtavasti hyötyä, joten haluan nyt kertoa niistä sinulle.

 

 

Iske ensin kohteen kaverit

Tämä pätee tilanteeseen, jossa haluat tutustua tai tehdä vaikutuksen tiettyyn henkilöön, joka on paikalla isomman ryhmän kanssa. Ihmiset toimivat paljon muiden mielipiteiden perusteella (myönnämme sitä tai emme), joten kannattaa aluksi varmistaa, että ”kohteen” kaverit pitävät sinusta. Kohdista siis avauksesi ja mielenkiintosi ensin kavereihin. Voita heidät puolellesi (esimerkiksi ”vanha ystävä” -asenne toimii, tästä lisää joskus). Tämän jälkeen kohteelle ei ole noloa vaan hienoa myöhemmin keskustella kanssasi. Hän tietää, että voi nostaa omaa arvoaan muiden silmissä sinun avullasi viettämällä aikaa kanssasi. Olet ihmisenä esittelykelpoinen ja hänen kaverinsa pitävät sinusta. Julmaa, mutta totta ja toimivaa. On kaikille kivaa, että kaikki viihtyvät.
 

Kun annat aluksi kiinnostuksesi ja huomiosi kohteen kavereille, hän oletettavasti huomaa sinut itse jossain vaiheessa. Kohde saattaa jopa tulla kateelliseksi huomiostasi ja ryhtyä tavoittelemaan sitä. 
Jos siis haluat tutustua Janiin kaivinkoneseminaarissa, kannattaa sinun hilautua samaan seurueeseen, mutta ystävystyä ensin seurueen kaikkien muiden jäsenten kanssa ja tehdä heidän illastaan mahdollisimman hauska. 


Negaus (Ole ainutlaatuinen)

Monet meistä tapaavat päivittäin kymmeniä ihmisiä. Emme tahallamme halua jättää heitä elämämme ulkopuolelle, mutta meillä ei usein ole mitään syytä ottaa heihin yhteyttä. Kaikki kuvittelevat olevansa todella ainutlaatuisia, mutta todellisuudessa olemme muille osa harmaata massaa. Kaverisi eivät siis tahallaan jätä sinua kutsumatta ja ole soittamatta sinulle: he eivät vain yksinkertaisesti muista, että olet olemassa (tai ovat epävarmoja). Jos haluat jäädä jonkun mieleen ja olla myöhemminkin yhteyksissä, kannattaa sinun erottua jotenkin muista. (Lisäksi kannattaa itse ottaa yhteyttä ja muistuttaa itsestään kohteelle riittävän usein.) 


Keskustelussa erottuminen kannattaa tehdä kysymällä asioista, joista muut eivät kysy. Kehuminen kannattaa aina, mutta erityisesti sellaisten asioiden kehuminen, joita muut eivät kehu. 
Jos Laura on tunnettu vaatteidensa hienoista leikkauksista, niin kysy hänen vaatteidensa materiaaleista tai elokuvaharrastuksestaan.
Jos Lauri on saanut vuoden sixpack 2011 palkinnon, niin kehu hänen hauiksiaan tai hänen hienoja runojaan. 

Pokaajien negaukset vievät tämän äärimmilleen: he kehuvat kauniita naisia haukkumalla heitä. Esimerkiksi ”Vasen jalkasi on kyllä vähän oikeata isompi, mutta pidän siitä tosi paljon.” He jäävät varmasti naisille mieleen ja tekevät selväksi, etteivät ole samanlaisia mielistelijöitä kuin kaikki muut. Varsinkin julkkikset yllättyvät negauksesta ja saattavat kiinnostua sen esittäjästä. Itse en kannusta ketään negaamaan (fiksut tyypit eivät kuuntele sellaista kauaa), mutta erilainen kannattaa aina olla kysymyksissään ja kehuissaan.


 

Kiinnostuksen merkit

Tilannetaju on mahtava ominaisuus. Yksi määritelmä sille voisi olla se, ettei kysele aina suoraan, vaan lukee vastauksia henkilön käytöksestä ja sanojen takana olevista merkityksistä. Mikä tahansa onkin suunnitelmissasi (seurustelu, kaverien leffailta, yritysten yhteistyödiili...), niin usein ei kannata töksäyttää kysymystä ennen kuin olet 90 % varma myönteisestä vastauksesta. Pilaat vain tunnelman tai vaikutat epätoivoiselta.  

Etsi toisesta kiinnostuksen/myöntymisen merkkejä. Kun olet saanut niitä kolme, voit olla melko varma, että vastaus tulee olemaan myöntävä. Älä hätkähdä vielä yhdestä merkistä suuntaan tai toiseen, koska kenenkään viestintä ei ole täysin suoraviivaista. Kiinnostuksen merkkejä ovat esim. vastapuolen viittaus tulevaan tapaamiseen, sinua kohti nojautuminen, kiinnostunut katse, runsas kysymysten esittäminen, kohteliaisuuksien esittäminen, nauraminen tyhmille jutuillesi, sanoissa sekoaminen, vaatteiden kohentaminen, itsensä kehuminen...

Kiinnostuksen merkit toimivat parhaiten, kun molemmat lähettävät niitä samaan tahtiin ja suunnilleen vuorotellen. Älä siis ole liian päällekäyvä tai selvä, vaan toimi kuten vastapuoli. Älä myöskään jätä kiinnostuksen näyttämistä vain toisen harteille. Kaksi askelta eteen, yksi taakse ja toista. Teette yhdessä tilanteesta sen epävarmuudella mielenkiintoisen ja kiinnostavan. Odotus voi joskus parantaa palkinnon arvoa.



 

Paikan vaihto ja aikarajoitus

Onnistuneiden treffien yksi merkki on niiden pitkä kesto. Onnistuneet treffit voivat venyä joskus suunnitellusta tunnista kymmenen tunnin mittaisiksi. Hassua kyllä, tämä toimii myös toiseen suuntaan: pitkää kohtaamista pitää onnistuneena. Illuusion pitkästä kohtaamisesta voi taas luoda vaihtamalla paikkaa monta kertaa kohtaamisen aikana. Se, että vietätte 4 tuntia samassa tilassa tuntuu paljon lyhyemmältä ja laaduttomammalta kuin sama aika jaettuna ravintolaan, keilahalliin ja kahteen baariin. Tämä pätee niin treffeihin kuin yritysseminaariinkin.


Hyvä apu paikan vaihtoon tutustumisessa on myös heti alussa lausuttu varoitus siitä, että kohta pitää lähteä jonnekin. Esimerkiksi seminaarissa voi heti aluksi kertoa olevansa menossa kohta kuuntelemaan jotakin esitystä tai baarissa voi sanoa odottavansa kavereitaan vessasta tai kertoa olevansa juuri siirtymässä toiseen kerrokseen/baariin. Tämä auttaa mahdollisessa tulevassa paikan vaihdossa ja myös luo rennon tunnelman, koska keskustelukumppanisi ei tarvitse pelätä, että aijot takertua häneen koko illaksi. Mikäli juttu sujuu ja hän huomaa, ettet ole tylsä tai friikki, niin voitte lähteä yhdessä seuraavaan paikkaan (tai unohtaa koko siirtymisen).



Tomppa tietää, että olet pääpalkinto, jos ajattelet niin.

 

Ole pääpalkinto

Kuten aiemmin mainitsin, ihmiset toimivat muiden ihmisten mielipiteiden perusteella. Sinä kuulut näihin muihin ihmisiin. Pidä itseäsi mahtavana tyyppinä ja hienona tuttavuutena, niin muutkin ajattelevat niin. Jos pidät IT-koulutustasi nolona kertoessasi siitä, niin se on nolo. Jos pidät sitä hienona ja olet ylpeä siitä kysyttäessä, niin muutkin pitävät sitä hienona juttuna. 
The Game kirjassa on hauska kertomus Neil Straussin ja Tom Cruisen kohtaamisesta, jossa Cruise pitää tästä aiheesta puhuttelun kirjailija Straussille.

Jos taas yrität toistuvasti perustella muille olevasi hauska, rikas, älykäs tms., niin vaikutat helposti aivan päinvastaiselta kuin väität olevasi. Ei tosiasioita tarvitse niin kovasti perustella. Jos saat osan ihmisistä omalla olemuksellasi uskomaan, että olet itsevarma ja hieno tyyppi, oikea pääpalkinto, niin usko leviää toisiin. Aloita itsesi vakuuttamisella. Jos päällekäyvä yritys näkyy liikaa, luot sellaisen kuvan, ettet koskaan onnistu missään. Onnistujan ei tarvitse olla ylimielinen tai huolimaton, mutta onnistuja ei matele muiden edessä eikä kiinnitä liikaa huomiota yksittäiseen onnistumiseen tai epäonnistumiseen.


Oliko jostakin vinkistä hyötyä? Oletko erimieltä jonkun kohdan toimivuudesta? Odotan innolla kommenttejasi.


Hauska teekkaripokaajan elämästä kertova blogikirjoitus (kirjoittaja ei ole todellinen henkilö)
http://wareborg.blogspot.com/2010/11/suomalainen-yhteiskunta-on-vihamielinen.html
 


Hyvää kesäkuuta! 

(Linkki kirjoittamaani Pelimies-sarjaan)
 




Parhain terveisin,
Karla Nieminen

Yrityksestäni ja kursseistani voit lukea lisää osoitteesta
http://www.jaanmurtajat.fi



16. toukokuuta 2011

Kaikki tutustuminen on iskemistä


Kun haluat iskeä jonkun, haluat tutustua häneen ja antaa itsestäsi hänelle hyvän kuvan. Syy tutustumishaluun on usein romanttinen kiinnostus. Kaverimielessä tai työelämässä tutustuminen on kuitenkin hyvin samanlaista kuin romanttinen iskeminen. Kaikkea tutustumista voisikin nimittää iskemiseksi. Iskemisestä sanana tulee hieno mielikuva, että on itse tehtävä jotakin eikä voi vain odottaa tutustumisen maagisesti tapahtuvan. Mitä eroa näillä edellä kuvailluilla iskemistilanteilla sitten on? USA:n parhaaksi verkottujaksi tituleeratun Keith Ferrazzin sanoin: "Ei juuri mitään." Suhteiden mestari tutustuu samoilla tekniikoilla tulevaan kumppaniin, ystävään ja työtuttuun.

Keith kertoo kirjassaan Never Eat Alone, että missä vain tilanteessa tavoite on keskustella aidosti. Loputtomalla vitsailulla (ns. naisten naurattaminen) tai teennäisellä businessjargonilla ei siis pötki pitkälle. Tilanteen johdattamista aitoon keskusteluun voi opetella ja harjoitella. Keithin kirja on yksi suosikeistani ja antaa paljon hyviä vinkkejä suhteiden luomiseen ja ylläpitämiseen. Ennen kun mitään ihmissuhdetta voi syventää, on murrettava jää ja tutustuttava. Ihanasta luonteestamme ja upeista ajatuksistamme on tässä hommassa, ikävä kyllä, todella vähän apua. Minkä vain iskemistilanteen alussa ensivaikutelma ja ulkonäkö määräävät paljon.


Pokaaja Neil "Style" Strauss jälkeen ja ennen muodonmuutoksensa.


Eräät tutustumisen kuninkaat, pokaajat, eivät osaa juurikaan ylläpitää suhteita. Yhden asian he kuitenkin osaavat paremmin kuin kukaan muu: iskemisen eli tutustumisen ja hyvän ensivaikutelman antamisen. Olen oppinut monta ihmissuhdevinkkiä tutustumiseen pokaajilta (englanniksi Pickup Artists). Kirjassa The Game maailman parhaat pokaajat Neil "Style" Strauss ja Erik "Mystery" von Markovik kertovat, miten kenet vain saa hetkessä pauloihinsa. Heidän vinkkinsä ovat hyvin käyttökelpoisia niin romanttisissa kuin liike-elämänkin tutustumistilanteissa. He osaavat tuoda itsestään parhaat puolet esille ja tietävät, miten ihmismieli toimii. Huijaaminen ei ole keino tai tavoite, vaan haluttu lopputulos on kaikkien viihtyvyys rehellisesti.

Pokaajat ovat karismaattisia ensivaikutelmataiteilijoita. He yhdistelevät vaatetusta, puhetta, toimintaa, kehonkieltä ja äänensävyjä juuri oikein. Vastapuolelle tulee miellyttävä kuva ja mahdolliset henkiset puolustusmuurit murtuvat nopeasti. Pokaajien taitoja voi helposti käyttää väärin, kuten he usein tekevätkin, huonoin seurauksin. On kuitenkin kaikkien etu, jos osaat heidän tiedoillaan poistaa tutustumisen epämukavan tunnelman. Pokaajien materiaali on todella käytännöllistä ja superkalliit seminaarit jopa opetetaan baareissa laittaen heti opit käytäntöön. 

 

Lopetan nyt pokaajista turinan ja siirryn ensi postauksessa heidän tutustumisvinkkeihinsä. Juttua riittää monen kirjan verran, joten suosittelen lukemaan ne kirjat. The Game on suomennettu nimellä Pelimies. Rohkeutta uusiin ihmisiin tutustumiseen!

(Linkki seuraavaan postaukseen)

(Linkki kirjoittamaani Pelimies-sarjaan)


(Linkki Pelimies- ja Pick Up Artist -aiheiseen podcastiini)



 


Parhain terveisin,
Karla Nieminen
 

Voit suositella tätä kirjoitusta facebookissa allaolevan palkin f-logoa klikkaamalla. 

Yrityksestäni ja kursseistani voit lukea lisää osoitteesta
http://www.jaanmurtajat.fi


3. toukokuuta 2011

Nalle taskuun, mirri kaulaan ja menoksi

 
Minkälainen ulkonäkö herättää luottamusta ja kiinnostusta? Onko parempi sulautua joukkoon vai pukeutua erittäin huomiota herättävästi? Paras vaihtoehto on useimmiten tasapaino: kannattaa erottua, mutta kuitenkin näyttää riittävästi ympäristönsä ihmisiltä. Seuraavassa vinkkejä ja perusteluja sekä erottumiseen että sulautumiseen.


Ole samanlainen, koska...

Ihmiset pitävät samanlaisista ihmisistä
 

Oletko ollut vaihdossa? Mitä tapahtuu usein ensimmäisten viikkojen jälkeen, on ihmisten jakautuminen ryhmiin kotimaidensa mukaan. Vaikka jokin toinen suomalainen ei Suomessa olisikaan paras ystäväsi ja hänellä ei ole kanssasi samoja kiinnostuksen kohteita, niin jotenkin kummasti vaihdossa olette parhaita ystäviä. Ihminen automaattisesti tuntee olonsa kotoisaksi mahdollisimman samanlaisen ihmisen kanssa. Samanlaiset kuuluvat samaan heimoon. Samanlaiset ovat onnellisimpia parisuhteessa (Bast Kast, Rakkauden selitys).

Kehonkielen ja tutustumisen mestari Nicholas Boothman (How to Make People Like You in 90 seconds or less) kertoo aloittavansa koulutukset kirjoittamalla taululle ”I like you”. Hetken päästä hän paljastaa lauseesta puuttuvan sanan: koko totuuden kertoo ”I AM like you”. Ihmiset pitävät itsestään ja itsensä kaltaisista ihmisistä. Yksi tehokas keino tämän totuuden avulla luottamuksen herättämiseen on synkronointi. Kun jäljittelet pukeutumisen lisäksi myös kehonkielessä keskustelukumppaniasi, niin pysytte samalla aaltopituudella. Tämä tapahtuu hyvissä keskusteluissa automaattisesti.

 

Stereotypiat vaikuttavat elämääsi  


Olen oikeasti tosi iloinen ja hauska
tyyppi. Pidän vain tästä tyylistä.

Ihmiset luovat ensivaikutelman sinusta ensimmäisten sekuntien aikana tapaamisestanne. Tätä ensivaikutelmaa on vaikea muuttaa ja usein se jo määrää, tutustutteko enempää. Vaikka kaikki ihmiset eivät olekaan sellaisia kuin heidän pukeutumistyylinsä antaa olettaa, niin suurin osa ihmisistä olettaa heidän olevan. Esimerkiksi monet blondit paljastavasti pukeutuvat naiset ovat fiksuja ja mukavia, mutta hyvin harva olettaa niin. Eräs arvoiltaan erittäin konservatiivinen kaverini pukeutuu kuin surffari tai skeittari ja ihmettelee, kun ihmiset eivät helposti ymmärrä hänen haluttomuuttaan juoda viinaa tai kaataa naisia.

Kannattaa miettiä, pitääkö erikoisesta tyylistään niin paljon, että jaksaa joka päivä kaikkialla todistella olevansa erilainen kuin tyyliin liitetty stereotypia antaa olettaa. Monelle et edes ehdi todistella: He tekevät omat päätöksensä sinusta jo ennen tapaamistasi ja eivät koskaan keskustele kanssasi. Tällaiset ulkonäöstä välittävät ihmiset eivät ole pieni vähemmistö. Me kaikki teemme koko ajan päätelmiä muiden ulkonäön perusteella tietoisesti ja tiedostamattamme.



Ole erilainen, koska...

Jäät paremmin mieleen

 Kaikki haluavat tutustua uusiin mielenkiintoisiin tyyppeihin. Ikävä kyllä usein tuttavuus ei koskaan syvene tarkemmaksi tutustumiseksi, koska kumpikaan ei ota uudelleen yhteyttä ("Follow up or Fail!" – Keith Ferrazzi, Never Eat Alone). Sen lisäksi, että sinun kannattaa muistuttaa toista itsestäsi ja kohtaamisestanne ottamalla yhteyttä, kannattaa sinun auttaa tutustumista myös hieman huomiota herättävällä ulkonäöllä. Anna muille jokin asia ulkonäössäsi, jonka perusteella heidän on helpompi muistaa sinut. Etsi siis itsellesi tunnusmerkki.

 K. Ferrazzi piti uransa alkuaikoina aina mirriä eli rusettia kaulassaan. Jos tarkkailet tunnettuja onnistujia, niin hyvin monella heistä on joku yksityiskohta ulkonäössään, joka erottaa heidän muista. Toisilla tuo yksityiskohta on luonnostaan, esimerkiksi afro, todella persoonallinen ääni tai kahden metrin pituus. Toisten pitää olla oma-aloitteisempia. Jos olet keskipitkä keskimääräinen ihminen, niin kokeile vaikka jotakin seuraavista: huomiota herättävä koru, erikoiset kengät, omaperäinen hiustyyli, vahva huulimeikki, erottuva hattu, siisti tatuointi... Tasapaino tulee kuvioihin siinä, ettet valitse kaikkia edellisiä.


Joku, joku, joku, se kiva keltainen Paavo, joku, joku...


Erikoisena olet kiinnostava

 Ihmiset haluavat uusia mielenkiintoisia asioita omaan elämäänsä ja toimivat sen mukaisesti. Tilanteisiin kannattaa mennä parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi antamaan muille uusia hauskoja juttuja, eikä vain etsimään niitä itselleen. Jos näytät siltä, että sinulla on paljon kiinnostavaa kerrottavaa ja annettavaa, saat muilta positiivista huomiota. Olet kiinnostava näyttämällä kiinnostavalta. 


Jos herätät huomiota, ihmiset myös päättelevät, että haluat huomiota ja tulevat helpommin juttelemaan sinulle. Jos olet harmaampi kaveri, niin moni luulee, ettet halua keskustella muiden kanssa eikä sinulla edes olisi keskusteluun paljoa annettavaa. Positiivinen huomio johtaa usein hauskoihin hetkiin ja uskomattomiin tilaisuuksiin.

Pokaajat (pick up artists, kirja The Game, Neil Strauss) ovat vieneet erottuvan ulkonäön hyödyntämisen huippuunsa. He riikinkukkoilevat. Kaksimetrinen Mystery käyttää kiiltaviä paitoja, meikkiä, nahkahousuja ja tolppakenkiä. Baareihin pokaaja voi mennä vaikka stetsoni päässä, nalle taskussa tai todella monella korulla varustettuna. Tällainen ulkonäkö luo parhaassa tapauksessa itsevarman ja kiinnostavan vaikutelman. Erottuva henkilö on kaikkien kiinnostuksen kohteena, jää mieleen ja tarjoilee muille helppoja keskustelun aloituksia. Kiinnostunut tyttö voi esimerkiksi tulla kyselemään pokaajalta taskussa olevasta nallesta. Itse olen tutustunut moneen tyyppiin, kun he ovat tulleet keskustelemaan korvani lävistyksestä.

 

Lisäys omista kokemuksistani: 
Yksi syy erottua on myös se, että tuttusi huomaavat silloin sinut paremmin. Nykyään, kun hiukseni ovat punaiset, on todella helppoa löytää tuttuja lounastauolla ruokalasta tai vappuna väkijoukosta. Monet meistä etsivät tilanteista tuttuja, joiden kanssa vaihtaa kuulumisia. Ärsyttävän usein kaverit kuitenkin hukkuvat ihmismassaan tapahtumissa ja hauska kohtaaminen jää tapahtumatta.
 

 
Hyvää toukokuuta :)

 

P.S. Monen on vaikea uskoa, että oma ihastus on kiinnostunut hänestä romanttisessa mielessä. Kiinnostus jää suurella todennäköisyydeellä vain kiinnostuksen tasolle, jos et pidä flirttitutkaasi päällä ja tartu pieniin vihjeisiin. Harva uskaltaa kertoa sinulle kiinnostuksestaan selväsanaisesti, jos ei ensin ole saanut sinulta rohkaisua flirtin muodossa.
 

Surkuhupaisia kokemuksia siitä, kuinka kaksi toisistaan kiinnostunutta ihmistä ei ole huomannut toistensa selvästikään ilmaistua kiinnostusta löydät seuraavista linkeistä:
http://www.reddit.com/r/AskReddit/comments/ci4px/male_redditors_what_are_so 
http://www.reddit.com/r/AskReddit/comments/ci4th/female_redditors_what_hints_have_you_given_that/

Vinkkejä flirttailuun löydät esimerkiksi kirjoista The Game (Neil Strauss), Superflirt (Tracey Cox) ja How to Have Confidence and Power in Dealing With People (Les Giblin). Aiheesta on myös tulossa muutama blogikirjoitus.


(Linkki kirjoittamaani Pelimies-sarjaan)



Parhain terveisin,
Karla Nieminen

Yrityksestäni ja kursseistani voit lukea lisää osoitteesta
http://www.jaanmurtajat.fi


  

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...