Kehity sellaiseksi kuin haluat: joulukuuta 2011

28. joulukuuta 2011

Oleta positiivinen ensivaikutelma



Les Giblin:
How to Have Confidence and
Power in Dealing with People

Sinä itse päätät, millaisen ensivaikutelman annat eli millainen suhteesi johonkin henkilöön tulee olemaan. Parhaan mahdollisen lopputuloksen saat, kun osaat olettaa positiivisen kohtaamisen. Hienosti aiheesta kirjoittaa Les Giblin kirjassaan How to Have Confidence and Power in Dealing with People.

Ensivaikutelma sinusta syntyy nopeasti keskustelukumppanillesi, se määrää paljon suhteestanne ja sitä on hyvin hankala muuttaa. Kaikkien tämän kirjoituksen vinkkien ydin on päätös antaa positiivinen ensivaikutelma. Puhun ensin siitä, kuinka valtavasti muut uskovat sinua. Sitten siitä, mitä kamalaa negatiivisuudella saa aikaan ja lopuksi positiivisuuden hyödyistä.



Ihmiset ovat apinoita 

Olemme kaikki hyväksyntää hakevia laumaeläimiä. Kopioimme valtavasti muita, tietoisesti ja tiedostamattamme, jotta käyttäytyisimme yleisesti hyväksytyllä tavalla. Tämä tarkoittaa sitä, että usein muut kopioivat sinua. Sinusta saattaa tuntua välillä siltä, että olet ihan yksin, erilainen ja surkea, ja muut ovat hienoja sekä päteviä ihmisiä, joista kannattaa ottaa mallia. Muut ihmiset kuitenkin ajattelevat usein aivan samalla tavalla ja ottavat mallia Sinusta. Siksi on hyvin tärkeää, millaisen mallin Sinä annat heille kopioitavaksi.


You evil, me evil...
Jos menet tilanteeseen epävarmasti, niin oletettavasti keskustelukumppanisi ottaa myös epävarman asenteen. Jos sinä et usko tilanteen vilpittömyyteen, hauskuuteen ja onnistumiseen, niin miksi hänen kannattaisi uskoa?

Jos sinä puhut uudelle työtutuillesi persoonattoman jäykästi ja pelkkää jargonia (turhaa business-sanastoa), niin miksi hän olisi seurassasi rento, välittävä ja aito?



Negatiivisuus - varma tie tappioon 

Jos olet alistuva tai pyytelet anteeksi omaa olemassaoloasi, niin kerrot toiselle olevasi arvoton. Keskustelukumppanisi ajattelee silloin, tietoisesti tai tiedostamattaan, että sinä olet turhaa seuraa tai vähintäänkin epäilyttävä. Omakuvasi ja itsetuntosi on totta, koska muut imevät sen osaksi omaa käsitystään sinusta.

"No one can make you feel inferior without your consent."  - Eleanor Roosevelt


Toinen huono asia negatiivisuudessa on sen pysyvyys. Jos aloitat kohtaamisen tylsästi, vähättelevästi tai vaikka todella ujosti, niin asetelmaa on hankalaa kääntää mukavammaksi. Olet aloittanut näytelmän, jota muut pyrkivät jatkamaan. Jos et heti ole aktiivinen ja mukana keskustelussa, niin sinun oletetaan olevan aina passiivisesti taka-alalla. Vaikka yrittäisit muuttaa tilannetta, niin muut saattavat vaivihkaa laittaa sinut takaisin paikallesi taka-alalle.

Lisäksi, negatiiviset ihmiset ovat surkeaa seuraa. Jos he juoruavat kanssasi muista, niin he juoruavat myös muiden kanssa sinusta. Juhlatunnelmaakaan ei koskaan nosta kattoon marina siitä, kuinka kaikki on huonosti ja muiden vika. Ja jos haukut jatkuvasti puolisoasi tai työtäsi, annat itsestäsi huonon kuvan: Miksi oikein olette vielä yhdessä tai miksi et ole jaksanut etsiä uutta työtä? 


Hyvä tyyppi osaa suhtautua ymmärtäväisesti myös erilaisiin ihmisiin ja jopa kilpailijoihinsa. Kuten Dale Carnegie sanoi: "Never criticize, complain or contempt" ja itse lisään perään vielä correct. Aina löytyy parempi tapa ilmaista asia.





"Positiivisuus on perseestä"  = ikuisen epäonnistujan motto 

Kaikki haluavat pitää hauskaa. Kaikki haluavat mielenkiintoisia, ongelmattomia keskusteluja. Kaikki eivät vain uskalla tehdä aloitetta niihin. Olemalla aloitteellinen ja positiivinen pääset pitkälle.


"Jee!" "Jee? Jee!" "Jee jee!"
Kun otat positiivisen ja avoimen asenteen heti aluksi, annat toiselle luvan pitää hauskaa ilman stressiä. Hänen ei tarvitse miettiä, onko nyt jotenkin väärin ja noloa olla innoissaan ja iloinen, kun sinä jo olet sellainen, ennen häntä.

Oleta, että toinen innostuu ehdotuksestasi. Oleta, että annat hyvän ensivaikutelman ja hän pitää sinusta. Oleta, että keskustelustanne tulee mielenkiintoinen ja mukava molemmille. Älä kysy mahdollisista ongelmista, ellei siihen ole pakottavaa syytä. Oleta, ettei niitä ole. Kun kaksi ihmistä olettavat positiivisen lopputuloksen, on hyvin hankala epäonnistua.



Tämä positiivisen ensivaikutelman ja lopputuloksen olettamisen taito ei ole helppo oppia, koska kaikkialla ja koko ajan jokainen kohtaa epäonnistumisia. Tämä taito on todella arvokas ja hauska, joten harjoittelu kannattaa. Ota hyvä rooli, ja fake it till you make it!



P.S. Muista myös nämä: Paras tapa antaa hyvä ensivaikutelma ei ole olla kiinnostava, vaan kiinnostunut. Paras tapa antaa hyvä ensivaikutelma ei ole olla huikean upea ja pätevä, vaan saada toinen osapuoli tuntemaan itsensä hienoksi ihmiseksi.



P.P.S. Lisätietoja Jäänmurtajat-kursseista ja -luennoista löydät täältä:
http://www.jaanmurtajat.fi/#!palvelut/cpt6
 



Parhain terveisin,
Karla Nieminen

Yrityksestäni ja kursseistani voit lukea lisää osoitteesta
http://www.jaanmurtajat.fi/

15. joulukuuta 2011

Case: Suuteleminen ja koskettaminen


Vastaan mielelläni mailitse (karla@jaanmurtajat.fi) tai facebookissa kysymyksiin. Julkaisen blogissa joitakin kysymyksiä ja vastauksia, mikäli kysyjä antaa luvan. Ensimmäinen kysymys koskee tutustumista, tarkemmin sanoen koskettamista ja suutelua romanttisessa mielessä tutustuessa.


Meillä kaikilla on joskus ulkopuolinen ja toivoton olo


Lukijan kysymys:

"Minulla ei ole ollut paljoa tyttöystäviä. Olen päässyt edellisestä erostani yli, mutta kaipaan nyt paljon sitä onnea, mitä toinen ihminen tuo. Tykkään tavata ihmisiä, tuntea muita ja keskustella muiden kanssa, mutta olen aina ollut huono keskustelujen aloittamisessa ja tutustumisessa, varsinkin naisten kanssa. Erityinen ongelma minulle on ihmisten koskettaminen ja suutelu.

Voinko oppia koskemaan ihmisiä luontevasti? Milloin on oikea hetki suudella? Olen tyytyväinen muihin elämäni osa-alueisiin, mutta naisten kanssa minulla ei ole oikein koskaan sujunut hyvin. Haluan muuttaa tämän. Haluan olla onnellinen. Ihmiset ympärilläni tekevät sen kaiken niin helposti." 

- Mies, 24 v.


Vastaus:

Hienoa, että haluat tavata uusia ihmisiä ja kehittää itseäsi, etkä ole jäänyt kotiin surkuttelemaan. Mielestäni ihminen voi muuttua, kun hän haluaa sitä itse ja tekee töitä muutoksen eteen. Toista ihmistä on hyvin hankala muuttaa.

Koskettaminen voi tuntua epäluonnolliselta esimerkiksi siksi, ettet ole lapsena tottunut koskemaan muita tai siksi, että vanhemmillasi ei ole ollut tapana koskettaa toisiaan sinun läsnäollessasi. Koskettaminen on ihmisille tärkeä yhteenkuuluvuuden väline, jota kannattaa opetella käyttämään, jotta tutustut helpommin ihmisiin ja voit vahvistaa yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Kun ystävien koskeminen, esim. kättely ja halaaminen, tuntuu luonnolliselta, niin on helpompi koskettaa oikean ihmisen sattuessa kohdalle myös romanttisessa mielessä. Kannattaa siis aloittaa harjoittelu ystävistä ja perheenjäsenistä. Kättele ja halaa heitä aina kuin on mahdollista. Tehosta puhettasi sopivan paikan tullen koskemattamalla heitä olkapäähän. Tämä voi olla aluksi helpompaa uusien kaverien kanssa, jos vanhat ystävät ovat jo tottuneet siihen, ettet koskaan kosketa heitä.

Kuten kaikissa ihmissuhdetaidoissa, myös koskettamisessa ja suutelussa tilannetaju on hyödyllinen asia. Voit kehittää tilannetajuasi tarkkailemalla, miten muut ihmiset koskettavat toisiaan tai suutelevat. Suosittelen, että tarkkailet ihmisiä paljon livenä tapahtumissa, etkä vain esimerkiksi elokuvista, musavideoista tai tv-sarjoista. Vaikka niistäkin voi oppia paljon, niin usein oikeat tilanteet ja käytös eroavat niistä merkittävästi. Frendit tv-sarjan hyvin erilaisten ihmisten aina sujuva keskustelu jatkuvine ylinokkeline kommentteineen on esimerkki täysin epäluonnollisesta tilanteesta.

Suuteluun kerron yksi ja puoli vinkkiä: katsekontakti ja katsekontaktikolmio.


Varokaa, tuollaisesta katseesta saattaa seurata suutelua!


Hienot hymyt, mutta huom: katseenne eivät ole suutelusuuntaan


Ennen kuin kannattaa koskea tai suudella ketään, on hyvä katsoa heitä silmiin. Katsekontaktia on yleensä hyvässä keskustelussa jopa 70 prosenttia ajasta. Katsekontaktia voi harjoitella aluksi vaikka aurinkolasit päässä. Katso kaikkien tapaamiesi henkilöiden, jopa vastaan kävelijöiden ja kassojen, silmien väri. Joillekin harjoittelu on aluksi helpompaa lapsien tai vanhuksien kanssa keskustellessa (Good-bye to Shy, Leil Lowndes). Riko katsekontakti mieluiten katsomalla sivulle tai ylös. Jos aina rikot katsekontaktin katsoen alas, annat helposti ujon ja sulkeutuneen vaikutelman.

Jos et katso kiinnostuksen kohdettasi silmiin, niin ette todennäköisesti pääse koskaan suutelemaan. Suutelua ennen yleensä katsellaan silmiin ja mahdollisesti hymyillään. Sitten tuntuu oikealta (ja näyttää äärettömän imelältä) ja suutelo alkakoon. Suutelua edeltävässä katsekontaktissa avuksi voi olla katsekontaktikolmio. Työtilanteissa ihmisten katse yleensä liikkuu silmien ja nenän välimaastossa (pieni kolmio). Flirttaillessa katseen kolmio suurenee, esim. välille silmät-suu ja sitten myöhemmin ehkä vielä alemmas...

Lisää flirttailuvinkkejä löytyy esimerkiksi kirjasta Superflirt (Tracey Cox).

Koskettaminen on aiheena myös tässä blogikirjoituksessa.

Edellinen kysyjä toteaa lopuksi "Ihmiset ympärilläni tekevät sen kaiken niin helposti." Tämä ei tietenkään pidä paikkansa, vaikka kysyjästä on siltä tuntunut. Myöhemmin aiheena blogissa on ongelman "byhyy, kukaan ei pidä minusta, kaikki muut osaavat ja minä olen ihan erilainen" ratkaiseminen. Keksin siihen mennessä paremman otsikon kyseiselle kirjoitukselle...


Kosketelkaa toisianne!


Kaikkialla asuvat ovat tervetulleita
P.S. Espoon työvaenopistossa järjestetään ensi keväänä Jäänmurtajat viikonloppukurssit tammikuussa ja helmikuussa. Tammikuun kurssi on jo täynnä. Helmikuun kurssi järjestetään 4-5.2.2012. 


Täällä kurssikuvaus: https://ilmonet.fi/ilmo/#KurssitiedotView-113344-3-&f

ja täällä ilmoittautumisohjeet: http://tinyurl.com/dyz3nk2


P.P.S. Blogin kommentointi ei jostain syystä usein toimi. Voit kommentoida myös facebookissa, sähköpostitse osoitteeseen karla@jaanmurtajat.fi tai palautelomakkeella.




Parhain terveisin,
Karla Nieminen

Yrityksestäni ja kursseistani voit lukea lisää osoitteesta
http://www.jaanmurtajat.fi/

4. joulukuuta 2011

2 uskomatonta neuvoa: Peili ja keihäs


Nämä neuvot, eli peilaus ja keihäille avoin sydän, eivät ole uskomattomia siksi, että ne olisivat parhaita kaikista, vaan siksi, etten aluksi uskonut niitä. Kuitenkin olen havainnut ne alun epäröintini jälkeen todella toimiviksi ja hyödyllisiksi, joten haluan jakaa ne kanssasi. Ole minua fiksumpi ja usko pois, niin  voit tutustua ihmisiin entistäkin nopeammin ja helpommin. 

Neuvot on esitetty mm. Nicholas Bootmanin kirjassa How to make people like you in 90 seconds or less. Nicholas Bootman aloitti uransa valokuvaajana. Kun hän oli erittäin suosittu valokuvaaja, koska kaikki pitivät hänestä, alkoi hän tutkia pidettyjä ihmisiä enemmän. Nykyään hän pitää koulutuksia mm. siitä, miten olla pidetty ja nauttia elämästä sen avulla. Mielenkiintoinen kirja indeed! (Kaikesta en ole hänen kanssaan samaa mieltä, mutta tuskinpa kukaan on kenenkään kanssa kaikesta täysin samaa mieltä.)


Uskomaton neuvo yksi: Peilaus

Rakastamme kaikki itseämme. Vaikka kuinka olisimme tyytymättömiä läskeihimme tai elämäämme, niin kuitenkin pidämme valtavasti joistakin itsemme osista. Valitsemme millaisia olemme, ja valitsemme asioita, joista pidämme.  Peilauksessa on kyse siitä, että lainaat joitakin asioita keskustelukumppaniltasi, jolloin hän pitää sinusta enemmän. Voit lainata esimerkiksi seuraavia:

  • Kehonkieli (eleet, asento)
  • Sanat
  • Puhetyyli (tempo, äänenvoimakkuus)
  • Asenne

Kun vanhat ystävät keskustelevat, he alkavat vaistomaisesti peilata toisiansa. Nopeutat siis ystävyyden tunnetta, jos hallitset peilauksen. Usein aloittelevat peilaajat kuvittelevat, että toinen osapuoli huomaa helposti ja närkästyy. Todellisuudessa peilausta on todella vaikeaa huomata, jos apinoinnin sijaan vaikka joka toinen minuutti peilaat jonkun pienen jutun. Lisäksi itse ainakin otan kohteliaisuutena, jos joku peilaa minua eli panostaa siis normaalia enemmän minuun tutustumiseen.


Hyvät ystävät alkavat peilata toisiaan automaattisesti


Tässä esimerkit kaikista mainituista peilaustyypeistä:

  • Kehonkieli: Katso, missä keskustelukumppanisi pitää käsiään ja pyri samantapaiseen asentoon. Jos hän tykkää puhua paljon käsillään, niin puhu sinäkin. Toisaalta, jos hän on arka tai varautunut, niin pidä liikkeesi aika vähäisinä. Älä kuitenkaan risti käsiäsi tai tee muuta varautunutta elettä, kuten taaksepäin nojaamista ja jalkojen osoittamista poispäin keskustelukumppanistasi.

  • Sanat: Tarjoilijat kuulema koulutetaan toistamaan asiakkaan tilaus juuri eikä melkein kuten asiakas sen sanoo. Jos asiakas haluaa "chiliburgerin, kokiksen ja ranskalaiset", niin se ei ole chiliburgeriateria tai edes juoma, ranskalaiset ja chiliburgeri. Se on "Haluatte siis chiliburgerin, kokiksen ja ranskalaiset?"

  • Sanat, vol 2: Jos kaverisi puhuu vaikka hevosista koko ajan sanalla heppa, niin sano sinäkin heppa hevosista puhuessasi. Keskustelukumppanillesi tulee arvostettu olo, kun otat häneltä sanoja käyttöösi. Outoa, mutta toimii ja tuntuu hauskalta.

  • Puhetyyli: Jos keskustelukumppanisi kuiskaa, niin kuiskaa sinäkin. Jos hän innostuu ja korottaa ääntään, niin innostu sinäkin samaan tapaan. Jos hän kertoo omista kokemuksistaan, niin kerro sinäkin.

  • Asenne: Jos hän on hyperaktiivinen, niin ole sinäkin hieman hyperaktiivinen. Jos hän on hiljainen, varautunut ja ujo, niin älä ole superinnoissasi vaan ole vähän enemmän rauhallinen kuin ehkä olisi sinulle luonnollista.

 
Uskomaton neuvo kaksi: Pidä sydän avoinna keihäille

Avoin kehonkieli näyttää hyvältä

Jostakin syystä ihmiset pitävät siitä, kun vastapuoleen on helppo heittää tappava keihäs. Tämä tarkoittaa sitä, ettei sinun kannata peittää sydäntäsi. Tämän suhteen olin aluksi todella skeptinen, koska harva enää nykyään ajattelee  aktiivisesti keihäitä tai luottamusta fyysisenä asiana. Havainnot ja testit ovat puhuneet ja nyt tottelen tätäkin ohjetta.


Muutamia tarkempia vinkkejä:

  • Läppäri: Älä pidä läppäriä tai papereita kokouksissa sydämesi edessä. Ne tekevät kehonkielestäsi sulkeutunutta ja pahimmillaan myös peittävät ilmeikkäät kasvosi. Laita läppäri hieman sivulle tai osta iPad.

  • Takki: Jätä takki tai päällipusero hieman auki. Tiukkiksilla on stereotyyppisesti aina kaikki napitettu ylös asti ja kokonaan kiinni.

  • Baarissa: Älä pidä käsiäsi, laukkuasi tai juomaasi sydämesi edessä, jotta et anna arkaa vaikutelmaa. Monet baarissa ajattelevat, että kukaan ei halua jutella heille, mikä ei ole totta. Baariinhan mennään usein tutustumaan ihmisiin. Omaksu avoin kehonkieli, hymy ja oikea asenne, ja näytä, että sinä olet avointa ja hyvää juttuseuraa.

  • Käsien ristiminen: Älä laita käsiä ristiin. Näytät joko a. vihaiselta ja ei lähestyttävältä tai b. itsevarmalta ja ei lähestyttävältä. Hienoja vaihtoehtoja molemmat. Btw, ei kannata pitää käsiä ristissä ainakaan sen takia, että silloin hauikset näyttävät isommilta. On paljon asioita, jotka merkitsevät enemmän kuin hauisten koko, mm. avoin kehonkieli.



Onko sinulla muita esimerkkejä aiheesta? Testaa näitä ja kerro miten toimi!



P.S. Ilmoittautumisohjeet tammikuun (täynnä) ja helmikuun (tilaa) Jäänmurtajat ihmissuhdetaidot viikonloppukursseille on julkaistu!

Täällä kurssikuvaus:  
http://www.jaanmurtajat.fi/#!avoimet-kurssit/c14w7




P.P.S. Voit  kommentoida ja kysyä  myös facebookissa, sähköpostitse osoitteeseen karla@jaanmurtajat.fi tai kotisivujen palautelomakkeella.


Parhain terveisin,
Karla Nieminen

Yrityksestäni ja kursseistani voit lukea lisää osoitteesta
http://www.jaanmurtajat.fi/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...