Kehity sellaiseksi kuin haluat: toukokuuta 2012

25. toukokuuta 2012

Unohda isi ja ole itsevarma


Armeijassa kuulema opetetaan antamaan itsevarma vaikutelma. Moni ei kuitenkaan ole käynyt armeijaa tai oppinut sieltä pätevää vaikutelmaa, joten tässä kirjoituksessa 6 vinkkiä siihen. 



On mukavaa osata antaa itsevarma vaikutelma, koska silloin asiat tapahtuvat sujuvammin ja sinua kuunnellaan. Voit olla sisimmässäsi hyvinkin itsevarma, mutta se ei välttämättä välity muille ja sen vuoksi he eivät uskalla ottaa ehdotuksiasi vakavasti. Vinkit ovat kaikille sukupuolille sopivasta kirjasta Nice Girls Don't Get the Corner Office: 101 Unconscious Mistakes Women Make That Sabotage Their Careers (Lois P. Frankel), suomeksi Kiltti tyttö ei pääse pomoksi - 101 tapaa hävitä miehelle.


Huom. Pätevällä tarkoitan ihmistä, joka tuntuu tietävän mitä tekee, uskaltaa tehdä virheitä ja on ystävällinen, rohkea sekä itsevarma. Pätemistä eli oman ylivertaisuuden toitottamista ja muiden virheiden korjaamista ei kaipaa kukaan. Älä ole sellainen.




Jonkun isi sotimassa. Kuva: The U. S. Army



1. Unohda isi



Käytin ennen ihan liikaa konditionaalia. Konditionaali tarkoittaa isi:n lisäämistä verbiin. Esimerkiksi konditionaalissa kysyt "Mentäisiinkö puistoon?" vs. ilman konditionaalia "Mennäänkö puistoon?". Konditionaalin jatkuva viljely saa sinut näyttämään siltä, ettet ole varma mistään. Kun luin tämän vinkin, kävin läpi joitakin sähköpostejani, kauhistuin ja muutin sen seurauksena kirjoitustapaani. Asiat sujuvat paremmin, kun kirjoitat esimerkiksi "Ehdotan, että tapaamme tiistaina. Lähetätkö minulle vastauksen maanantaihin mennessä?" etkä "Ehdottaisin, että tapaisimme tiistaina. Lähettäisitkö minulle vastauksen maanantaihin mennessä? Jooko pliis?"





2. Aikuisilla on sukunimi ja aikuiset eivät höpötä nopeasti


Esittele itsesi sanomalla hitaasti ja selvästi sekä etunimesi että sukunimesi. Lapsista puhutaan vain etunimillä tai lempinimillä. Monet puhuvat nopeasti erityisesti nimensä, koska nimi koetaan todella henkilökohtaiseksi. Hidasta, jotta vastapuoli kuulee nimesi kunnolla ja jäät mieleen. 


Jos olet taipuvainen nopeaan puheeseen, niin tiedosta, että se antaa heti epäpätevän vaikutelman. Nopeasti höpöttävästä jää monelle vaikutelma, ettei puhuja itsekään pidä sanomaansa kuulemisen arvoisena. Jos sinusta tuntuu, ettet ehdi hitaasti sanoa kaikkea haluamaasi, niin opettele tiivistämään. Älä selittele, kysele, pehmennä ja perustele minuuttitolkulla. Kaikkea aiheeseen liittyvää ei tarvitse kertoa. Short sounds confident.




3. Ota tilaa ja kirjoita isolla käsialalla


Jos istut sykkyrällä ja allekirjoituksesi on puoli senttiä korkea, näyttää siltä, että anteeksipyytelet olemassaoloasi. Käytä käsiäsi tehostamaan energistä puhettasi. Venyttele välillä tilaa vievästi. Kun pidät esityksiä, käytä kädessä pidettävää mikrofonia ja kävele hieman. Ota myös ilmatilaa: opettele puhumaan ensimmäisten joukossa tilanteessa kuin tilanteessa. Jos sinulla ei ole sanottavaa, niin voit kysyä toisten juttuihin tarkennusta tai tukea niitä.




Onkohan tässä jonkun allekirjoitus vai kulkiko paperin yli kärpänen?
Kuva: Lizbeth*King




4. Kunnioitetuilla JA pidetyillä on hauskinta



Monet keskittyvät oman hyvinvointinsa kannalta liikaa joko kaikkien kanssa kaveeraamiseen ja kynnysmattoiluun tai sitten suorittamiseen ja oman täydellisyyden tavoitteluun. Jos/Kun haluat nauttia elämästäsi, kannattaa usein etsiä keskitietä näiden kahden väliltä. Toisaalta on hyvä tehdä itse päätöksiä ja olla ylpeä kyvyistään, mutta toisaalta taas kannattaa näyttää muille inhimillinen puolensa ja ottaa muut huomioon. Et voi tukea muita ennen kuin tuet itseäsi ja toisaalta taas elämä on harvasta ihmisestä hauskaa kylmää kovanaamaa esittäen.




5. On hyvin vähän tyhmiä kysymyksiä


Kysymällä oppii. Jos sinä mietit jotakin, niin oletettavasti miettivät monet muutkin. On usein parempi kysyä, kun kuluttaa aikaa epäselvän asian miettimiseen. Jos kysymyksesi koskettaa muitakin tilanteen ihmisiä, niin kysy se. Mikäli se on jokin henkilökohtainen kysymys, niin kysy se tilaisuuden jälkeen.  On ihanaa, kun joku kysyy jonkin kaikkia askarruttavan kysymyksen. On parempi kysyä ystävällisesti ja oppia kuin nököttää hiljaa viisaan näköisenä tilanteesta toiseen.




6. Kyseenalaista kaikki, ainakin mielessäsi


Muut ihmiset ovat usein ihan yhtä tyhmiä kuin sinäkin. Mieti kaikista tehtävistä, ovatko ne tarpeellisia tai miten ne voisi tehdä paremmin kuin on ehdotettu. Älä tee kaikkea juuri niin kuin on pyydetty. Usein johonkin yksityiskohtaan tai sääntöön ei ole mitään järkevää syytä ja voit saada paljon paremman lopputuloksen jollakin toisella tavalla. Asiat muuttuvat ja säännöt joustavat. Lukkoon lyödyt päätökset kumotaan yllättävän usein ja moneen paikkaan hyväksytään DL:n jälkeen palautetut hakemukset.




Osaat monia asioita paremmin kuin esimerkiksi nämä ihmiset.
Kuva: Jerry Nadler


Toivottavasti saat näillä vinkeillä hyvät ehdotuksesi paremmin kuuluviin! 





P.S. Kesäkuun ihmissuhdetaidot-kursseilla Kampissa on vielä tilaa. Tule mukaan: 
http://www.jaanmurtajat.fi


Sivuilta löydät mm. kurssin sisällön ja osallistujien palautetta. 




Täältä voi voit lukea artikkelin minusta ja Jäänmurtajista EU:n yrittäjyysvuoden sivuilta:
http://www.eer2012.fi/fi/yrittajyystarinat/189-1652012-kehity-sellaiseksi-kuin-haluat-jaanmurtajat-oy




Parhain terveisin,
Karla Nieminen

Yrityksestäni ja kursseistani voit lukea lisää osoitteesta
http://www.jaanmurtajat.fi


9. toukokuuta 2012

Nariseepa lattia = briliantti keskustelun avaus


Ennen mietin valtavasti sitä, kenelle menen puhumaan ja mitä sanon. Koulussa minun oli hankala puhua muille kuin läheisimmille kavereilleni. Oli täysin mahdotonta, että olisin mennyt vaikka ennen oppitunnin alkua istumaan jonkun vähän tuntemattomamman tyypin viereen ja aloittanut keskustelun. Nykyään puhun missä haluan, kenelle haluan ja tiedän, mitä sanoa. Se on ihanaa se. Tämä kirjoitus kertoo vinkkejä keskustelunaloitukseen. Esimerkit ovat tällä kertaa koulusta, mutta opit sopivat myös baariin ja työpaikalle.


 
Ensiksi, keskustelun aloituksessa on tärkeämpää miten sanot kuin mitä sanot. Sano asiat rennosti, hymyillen ja katso silmiin. Mitä tahansa sanotkin, niin keskustelunaloitus on kuitenkin kysymys "Puhutaanko?" valepuvussa.

Älä sano asioita neutraalilla naamalla, vihaisen näköisenä, masentuneen näköisenä, tylsistyneen näköisenä… Voi tuntua itsestään selvältä, mutta silti valtava osa ihmisistä aloittaa keskustelut vihaisen oloisena tai painostavalla tuijotuksella, koska jännittää keskustelun aloitusta. Myös neutraali ilme tulkitaan usein negatiiviseksi. Harjoitus auttaa, joten treenaa valtavasti. Vinkki treeniin: Kysy 10 ihmiseltä Kampin keskuksessa missä on Annankatu.



Nöf nöf! En nyt yhtään tiedä, missä on Annankatu, hihhihhih.
Kuva: SidPix

 
Keskustelun aloituksen sisältöä hioessa kannattaa muistaa kaksi asiaa:

  1. Ole yksinkertainen. Todella yksinkertainen.
  2. Älä ole ahdistava.

Ihminen, joka ei ihan ymmärrä, sanoo aina ei. Keskustelun aloituksen tulee siis olla todella yksinkertainen. Jos yrität joskus myydä jotain, niin älä tarjoa pakettia, jonka sisältöä tai ominaisuuksia toinen ei ymmärrä. Epäselvään tarjoukseen vastataan aina ei. Älä yritä aloittaa keskustelua lauseella, jota toinen ei ehkä ymmärrä. 

Huonoja vaihtoehtoja:
"Jos sitten huomenna on tunti ja kun taas noi sun kengät ois täällä ja hienot niin huomaa sitten helposti." (Täh?)
"Eikös tämän taiteilijan kanneluuri olekin aika kalvinistinen?" (Tähtäh?) 

Miten sitten olla ei-ahdistava? Ajattele, että keskustelun aloittaminen on täysin luonnollinen juttu. Jos et tee sitä joka päivä, niin ajattele, että teet sitä joka päivä. Kyseessä ei ole esim. kosinta, vaan rento, harmiton ja ehkä pian unohtuva lausahdus. Oleta, että kaikki menee putkeen. Sinusta pidetään ihmisenä sekä eläimenä, keskustelustanne tulee hauska ja saat vielä palkinnoksi sen jälkeen ponin.

Älä sano alkuun mitään ahdistavaa tai painostavaa, kuten "Onko sulla tyttöystävää?" tai "Haluaisitko jutella?". Yritä puhua kuin puhuisit kavereillesi ja pysy aluksi yleisissä asioissa toisen henkilökohtaisten asioiden utelun sijaan. Säilytä positiivinen fiilis. Tämä on haastavaa, jos on tottunut saamaan muilta takaisin nyrpeää naamaa, mutta kannattaa. Oma käytöksesi vaikuttaa valtavasti muihin ja heidän käytökseensä sinua kohtaan. Jututa toista iloisesti parin minuutin ajan ja tulkitse sitten hänen reaktiostaan, onko hän juttutuulella, jännittynyt vai ärsyyntynyt. Kahdessa ensimmäisessä tapauksessa jatka juttelua ja katso, mitä tapahtuu.


"Kiva kaulakoru!" = neroutta
Kuva: lilaclion

Hyviä vaihtoehtoja aloitusrepliikiksi joka tilanteeseen voi keksiä seuraavan listan avulla. Mukana esimerkit kouluun. Toimii. Lisää kirjassa "How to Make People Like You in 90 seconds or less" (Nicholas Boothman).


  • Moi: "Moi! Miten menee? Miten meni viikonloppu?"
  • Tilanteen kulku: "Tää enkun kappale Skotlannista on aika mielenkiintoinen."
  • Ympäristön ominaisuudet: "Nää penkit mukavat istua, ei liian kovat."
  • Yhteiset haasteet: "Opettaja taitaa olla taas vähän myöhässä."
  • Kehu vaatteista tai mistä vaan: "Kiva paita."
  • Oma pieni vastoinkäyminen/moka/virhe: "Mä en sitten millään opi derivointia."
  • Mielipiteen kysyminen: "Mitä tykkäät tosta uudesta opettajasta?"
  • Kysymys, johon tiedät vastauksen: "Monelta tää tunti alkaa?"


Entä jos olet ottanut nämä protipsit käyttöösi ja toinen ei silti avaudu? Anna hänelle kolme tilaisuutta puhua vähän enemmän kuin joo tai ei. Esitä siis esim. kolme avointa kysymystä tai puhumaan houkuttelevaa lausahdusta iloisesti hymyillen ja ignoroiden toisen mahdolliset kielteiset reaktiot. Jos lämpenemistä ei tapahdu, niin toivota hyvää päivänjatkoa. Vika ei ole sinussa vaan hänessä. Heitä sitten erittäin simppeli verkkosi uusille joskus nihkeille vesille, jotka kuitenkin ovat täynnä ihania kohtaamisia.


P.S. Jäänmurtajien sivuilta löydät lisätietoa luennoistani ja kursseistani. Voit lukea palautteesta, miten osallistujat ovat hyötyneet ja millainen tyyppi olen: http://www.jaanmurtajat.fi/#!palvelut/cpt6





Parhain terveisin,
Karla Nieminen

Yrityksestäni ja kursseistani voit lukea lisää osoitteesta
http://www.jaanmurtajat.fi



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...