Kehity sellaiseksi kuin haluat: elokuuta 2013

8. elokuuta 2013

Case: Back 2 school or work or any group


Kysymys:


Moi. Pääsin opiskelemaan lukuvuodelle 2013-2014 uudelle paikkakunnalle. Tutisen! Tämä on nyt neljäs koulu yläkoulun jälkeen, enkä ole aikaisemmissa opinahjoissa tuntenut yhteenkuuluvuutta, saanut kestäviä ihmissuhteita tai saanut ikimuistoisia kokemuksia. On uupumuskausi menossa, kun tuntuu etten pysty vastaamaan ympäristön vaatimuksiin.

Olisiko neuvoja, miten luoda tästä vuodesta positiivinen ja sosiaalisesti ikimuistoinen? Jotain pelokkaalle ja ujolle toimivaa strategiaa? Toivoisin, että kaikki sujuisi kuin Strömsöössä eikä Saw nelosessa. ;D Kiitos!


 
Sovella tähän kohtaamiseen tutustumisstrategiaa J.U.O.K.S.E. Kuva: mescon



Vastaus:

Kiitos kysymyksestä! Toivottavasti seuraavista 5 vinkistä on apua ja vietät elämäsi lukuvuoden. Seuraavat vinkit voivat auttaa myös monessa muussa tilanteessa, jossa on kyse uuteen porukkaan tutustumisesta tai vanhaan porukkaan palaamisesta.


- Sitkeys on todella tärkeää

Porukkaan pitää aluksi jaksaa mennä uudestaan ja uudestaan, hymyillä jatkuvasti vaikka tuntuisi miltä sekä aloittaa paljon keskusteluja. Usein 2-4 ensimmäistä kertaa porukan tapaaminen tuntuu kiusalliselta, mutta sen jälkeen tutustuminen hiljalleen tapahtuu ja alkaa helpottaa. Usein ihmiset jättävät homman kesken ja siksi porukkaan paremmin tutustuminen jää.

Kaikista tuntuu melko usein ulkopuoliselta, ihmissuhteet tuntuvat hajoavan aika ajoin jne. Kun olo on epämukava/epävarma, niin ajattele, että kaikista tuntuu samalta vähän väliä. Niin se vaan elämässä menee, ja sinun kannattaa pysyä sitkeästi porukassa mukana. Minusta tuntuu myös usein (varsinkin uudessa) porukassa tosi ulkopuoliselta, keskustelun aloitus jännittää, tuntuu etteivät muut halua jutella ym. Se kuitenkin menee joka porukassa ohi ajan myötä, ja suurin osa siitä on kaikilla meillä vain turhaa kuvittelua. 

Ikimuistoiset kokemukset ja hyvät ystävät seuraavat usein sitkeydestä, koska sitä vaaditaan paremmin tutustumiseen. Mukaan vaan siis ja pysy mukana!


 - Lisää ihmiset kavereiksi facebookissa

Kun olet jutellut jonkun kanssa pari kertaa, on hyvä lisätä hänet kaveriksesi facebookissa ja/tai LinkedInissä. Voit lähettää follow up -viestejä, tykätä heidän päivityksistään, näät yhteiset kuvanne & kaverinne ja voit opetella nimet helpommin. Tällainen pieni yhteydenpito on mukavaa ja kasvattaa yhteenkuuluvuuden tunnetta kivasti. Facebookin kautta myös usein lähetetään tapahtumakutsuja. Kerro harrastuksistasi fb:ssä ja olet helposti lähestyttävä.


 - Älä stressaa hauskuudesta tai nokkeluudesta

Älä ajattele, että sinun pitäisi olla viihdyttävä tai sanoa jotain älykästä. Hymyily, jonkinlainen kommentointi keskustelussa ja varsinkin toisen huomioiminen riittävät. Anna muille aikaa ja huomiota. Kiinnostunut on kiinnostava. Ihmiset haluavat jutella ihmisten kanssa, jotka nauravat heidän jutuilleen, kuuntelevat heitä, ovat heistä kiinnostuneita, arvostavat heitä jne. Itse ei siis tarvitse olla hauska/fiksu/filmaattinen, vaan muiden huomiointi, kannustus ja hyväksyminen riittävät. Kun sinulta kysytään jotakin, niin vastaamalla vähän extraa tuot lisää puheenaiheita ("Minkä rotunen sun koira oli?" "Saksanpaimenkoira, 5-vuotias ja ostin sen Virosta"). 

Olet aiemmin maininnut, että pyrit kertomaan vitsejä. En välttämättä tekisi niin. Vitsit eivät ole luonnollisessa keskustelussa tärkeitä eikä niitä yleensä ole tapana kertoa. Ihmiset pitävät iloisesta ja toiset huomioivasta keskustelusta; vitseillä sen sijaan ei ole niin väliä. Hauskimmat jutut löytyvät usein meneillään olevan tilanteen kommentoinnista. Spontaanius tuohon kehittyy harjoituksen myötä, jolloin automaattisesti tulee mieleen kommentteja ja kivoja kysymyksiä. Muista myös, että joka päivä ei voi olla mahtava: kaikilla on välillä tosi outsider päiviä, juhlia tai keskusteluja. No worries niistä.



Vingutanko mun nenää? Mites ois tosi hauska juttu Pikku-Kallen vyölaukusta? Kuva: Candela_Images


 - Urheile

Pari kertaa viikossa urheilu piristää mieltä ja helpottaa kaikkea. Mielesi toimii aivan eri tavalla ja eri fiiliksissä riippuen siitä miten syöt, urheilet ja nukut.


- Auta järjestelyissä (sopivasti)

Osallistu paljon kaikkeen, auta pikkujärjestelyissä ym. niin yleensä tutustut ihmisiin kuin huomaamattasi. Avuliaista tyypeistä pidetään. Tarjoudu rohkeasti auttamaan tapahtumien järjestelyistä vastaavaa tai kysy joltakin ryhmittymän vastuuhenkilöltä, miten voisit auttaa. Aluksi minkään projektin puheenjohtajaksi tai merkittäväksi vastuuhenkilöksi ei välttämättä kannata mennä, koska siihen voi mennä suhteettoman paljon aikaa. Kaikenlainen pieni yhteinen puuhailu on kuitenkin mahtavaa tutustumiseen! 



Lopuksi:

Virheitä tulee aina, joten eiköhän se toteutuma ole jotakin Strömsöön ja Saw nelosen välistä. ;D Keskity hyviin juttuihin ja jatka rohkeasti eteenpäin kohti onnistumisia, niin pikkuvirheet ja epäonnistumiset ym. unohtuvat. Virheitä ei kannata yrittää liikaa eliminoida, vaan hyväksyä ne välttämättömänä osana elämää. Kaikilla on kanssasi samoja fiiliksiä myös ympäristön vaatimuksiin vastaamisesta. 

Koko ajan tapahtuu kehitystä, vaikkei se aina siltä tuntuisikaan! Lisää vaan treeniä ja jatkuvasti mukaan erilaisiin porukoihin.



P.S. Kahdella syksyn 2013 avoimista ihmissuhdetaitokursseista on vielä tilaa: 
Elokuu 3, Kamppi, Helsinki (24-25.8.2013 klo 10-16)
Lokakuu, Rautatienkatu 14, Tampere (5-6.10.2013 klo 10-16)


Mitä kursseista sanotaan:

”Siellä annettiin paljon käytännön neuvoja, mutta samalla kerrottiin mihin neuvot perustuvat. Näistä esimerkkeinä katsekontaktin 30-70-sääntö, askel eteen kaksi taakse –sääntö flirttailussa, keskustelunavausvaihtoehdot... Ensivaikutelman tekemisen neuvot olivat tosi hyödyllisiä. En ollut aiemmin tietoinen sen tärkeydestä. Samoin tunsin hyötyväni ryhmissäolon neuvoista.”

”Koko kurssi oli ahaa-elämystä. Luulen, että sitä kurssi on monelle, jotka eivät ole koskaan varsinaisesti opiskelleet ihmissuhdetaitoja.” 

Lue täältä lisää kurssipalautetta. 


Lisätietoja ja ilmoittautuminen: 
http://www.jaanmurtajat.fi/kurssit/ihmissuhteet

Tervetuloa mukaan oppimaan uutta ja pitämään hauskaa!





Parhain terveisin,
Karla Nieminen

Yrityksestäni ja kursseistani voit lukea lisää osoitteesta
http://www.jaanmurtajat.fi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...