Kehity sellaiseksi kuin haluat: tammikuuta 2014

29. tammikuuta 2014

Video x6: Ihmissuhdetaidot-sarja

 
Tein syksyllä 2013 yhteistyössä Usko Toivo Rakkaus -sivuston kanssa videosarjan ihmissuhdetaidoista. Videoiden aiheet ovat epävarmuus, yhteydenpito, keskustelun aloitus, ulkonäön merkitys ja kiinnostuksen näyttäminen. Täältä löydät videot yhtenä soittolistana Youtube:sta.




Ihmissuhdetaidot: Esittelyjakso

 


Ihmissuhdetaidot 1/5: Sinä et ole muita epävarmempi




Ihmissuhdetaidot 2/5: Aktiivisuus yhteydenpidossa





Ihmissuhdetaidot 3/5: Hyvän keskustelualoituksen resepti





Ihmissuhdetaidot 4/5: Ulkonäöllä on väliä





Ihmissuhdetaidot 5/5: Oma kiinnostus kannattaa näyttää





Toivottavasti vinkeistä on sinulle paljon hyötyä! Mitä pidit videoista?



Parhain terveisin,
Karla Nieminen

Yrityksestäni ja koulutuksistani voit lukea lisää osoitteesta
http://www.jaanmurtajat.fi

2. tammikuuta 2014

Case: Seurustelu ensimmäistä kertaa



Kysymys:

Moikka!

Löysin jonkin aikaa sitten blogisi ja olen sittemmin tykännyt lukea sitä todella paljon. Hyödyllistä asiaa hyvin kirjoitettuna! Nyt uskalsin vihdoin laittaa sulle kysymystä, sen verran tärkeästä asiasta on kyse. 

En ole koskaan seurustellut, vaikka muutama varsin varteenotettava mahdollisuus on ollutkin. Tuntuu vaan, että alun jälkeen sen "viimeisen askeleen" ottaminen on hankalaa. Tutustuin kesän mittaan mukavaan poikaan, jonka kanssa olemme nähneet useasti, tosin aina porukassa. Juttelemme myös iltaisin facebookin välityksellä. Olen osoittanut kiinnostuksen merkkejä, joita mielestäni on tullut myös takaisin: koskettelua, hymyilyä... 

Ongelmana on se, että emme ole nähneet vielä kahdestaan kertaakaan, ja vaikka porukassa olenkin hyvin sosiaalinen ja puhelias, tuntuu ajatus pelottavalta. Miten siis päästä sen isoimman askeleen yli eli kertoa tunteistaan ja saada ehkä ensisuudelmakin...? Haluaisin kertoa tunteistani, mutta en tiedä milloin olisi sille oikea hetki ja miten se tulisi tehdä... 

En ole vielä varma tästä jutusta ja sen onnistumisesta. Ajattelen tulevaisuutta ja sitä, onko kyseinen henkilö sellainen, jonka kanssa voisin elää koko elämän.

Kiitos jo etukäteen vastauksestasi! 

Nainen, 18 v.



Poika. Arpi haalistunee huomaamattomaksi. Kuva: ndrwfgg



Vastaus:

Kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestä! Mahtavaa, että blogia on ollut kiva lukea ja olet löytänyt sinulle hyödyllistä asiaa.

Muistan, kun itse olin samassa tilanteessa: Toisaalta mietin liikaa, että onko tämä poika nyt varmasti oikea poika tehdä lähempää tuttavuutta, ja toisaalta taas en pystynyt keskittymään koko poikaan ollenkaan, kun mielessäni vilisivät vain kysymykset siitä, miten ihmeessä edes suudellaan tai päädytään seurustelemaan. Epäselvää oli myös, miten sitten toimitaan, kun seurustellaan. Miten pidetään yhteyttä? Mitä oikein jutellaan?

Itselleni oli todella helpottavaa, kun sitten monen vuoden tuskailun jälkeen seurustelin ensimmäisen kerran. Sen jälkeen aloin keskittymään olennaiseen suhteessa (mm. siihen toiseen henkilöön) enkä enää miettinyt niin paljon sitä, että millaista on ylipäätään seurustella ja miten siihen päädytään. On myös turhaa miettiä ennen suhteen aloittamista viikkokausia kaikkia toisen yksityiskohtia sekä mahdollista yhteistä tulevaisuutta, koska ei siinä vaiheessa vielä tunne toista ollenkaan. Ensitreffit eivät vielä ole lupaus mistään, joten ihmisiin voi tutustua rohkeasti. Mielestäni on ihan hyvä kokeilla seurustelua nuorena, koska yli 20-vuotiaiden seurustelun ajatellaan välillä tosi nopeasti johtavan yhteen muuttoon, kihlaukseen ym., joka saattaa luoda turhia paineita suhteelle.

Suutelu ei ole mitään rakettitiedettä; epäonnistuminen on aika hankalaa ja muutaman kerran jälkeen kyseinen suoritus sujuu kuin itsestään. Kaikenlaisille kömmähdyksille voi sitä paitsi nauraa yhdessä. Ja jatkaa sitten harjoittelua. Seurustelu sinänsä ei usein juurikaan eroa läheisestä kaverisuhteesta: kavereita nyt ei suudella ym., mutta muuten samaan tapaan voidaan sopia tapaamisia, kertoa kuulumisia ja huomioida toista. Apua suuteluun liittyen voi löytyä tästä aiemmasta blogikirjoituksesta katsekontaktista ja suutelusta: http://jaanmurtajat.blogspot.fi/2011/12/case-suuteleminen-ja-koskettaminen.html

Kannustan siis etenemään kiinnostuksen kohteesi kanssa. Suhteessa oppii paljon itsestään, ja usein vasta suhteessa ollessa tajuaa, mitä suhteelta ja kumppaniltaan oikeasti haluaa. Seuraavaksi teidän tosiaan kannattaisi tavata kahdestaan ja siitä asiat voivat edetä nopeastikin. Hyvä, että olette edenneet kosketustasolle ja juttelette kahdestaan netissä. Molemminpuoleista kiinnostusta on ilmassa.
  
Jos kaksi ihmistä on kiinnostuneita toisistaan ja valmiita näyttämään sen toisilleen kannustavasti & avoimesti, niin yleensä yhteen päätymistä ei voi estää. Älä siis turhaan esitä vaikeasti tavoiteltavaa, ivaile tai muuten yritä runsaasti peitellä kiinnostustasi. Jos vaikka päädytte kahdestaan esim. johonkin ravintolaan tai istumaan iltaa puistoon, niin istu rohkeasti lähelle ja hymyile. Vaikeasti tavoiteltavuudella on joskus helppo saada toisen huomio, mutta harvoin se johtaa mihinkään uskomattomaan rakkaustarinaan.

Tunteista ei todennäköisesti tarvitse kertoa ennen suudelmaa, vaan ne tulevat ilmi muuten katseesta, kiinnostuksesta puheessa, kosketuksista ym. Ei siis tarvitse stressata tunteiden kertomisesta suorasanaisesti. Voi olla parempi, että pyrit sen sijaan kahdenkeskisiin tapaamisiin ja ilmaisemaan asian yhdessä vietettynä aikana.  Tämä on usein se luonnollisin vaihtoehto, etkä näin etenemällä myöskään todennäköisesti päädy jyrkkään torjuntaan tai muuhun hitusen kiusalliseen tilanteeseen.


Oho, oho. Kuva: zoetnet


Miten voit sitten esimerkiksi edetä kahdestaan tapaamiseen: 

Mainitse nettikeskusteluissanne pojalle jotakin liittyen johonkin mahdolliseen tapaamiseen. Esim. jos sinua kiinnostaa jokin hänen harrastuksensa, niin voit sanoa, että olet miettinyt sen opettelua (hän saattaa ehdottaa, että tulee opettamaan). Tai voit puhua jostakin leffasta jonka haluaisit nähdä ja kysyä hänen mielipidettään siitä (hän saattaa kutsua sinut katsomaan sen). Tai voit sanoa, että et ole minigolfannut pitkään aikaan ja kysyä hänen tilanteestaan (hän saattaa tarjoutua seuraksi). Tai voit puhua jostakin uudesta baarista/kahvilasta, jossa haluaisit käydä (saatatte sopia testaavanne paikan yhdessä). Tai voit puhua jostakin paikasta/konsertista, jossa olet miettinyt käyväsi. Tai sanoa, että olet miettinyt, että on hyvä aika käydä kesän viimeisillä jäätelöillä. Ehdotuksia seurannee. Vaikka joskus sanotaan, että miehet eivät huomaa vihjailua, niin tällainen syöttely menee usein perille.

Etsi myös samanlaisia vihjeitä tapaamisesta hänen viesteistään sinulle. Kun hän heittää sinulle samanlaisia "syöttejä", niin ehdota vain rohkeasti tapaamista. Yleensä varsinkin ensimmäiset tapaamiset on mukava sopia tällaisella yhteispelillä, niin molemminpuolinen kiinnostus on selvää. Suoraan kysyminen toimii myös usein, joskin vaatii vähän enemmän uskallusta. Kielteiset vastaukset eivät kuitenkaan tapa tai ole muutenkaan oikeasti haitallisia, ja niihin tottuu. Voit myös yrittää pohtia edellisiä vaihtoehtoja liittyen hänen kiinnostuksen kohteisiinsa. Toisen kiinnostuksen kohteisiin on aina hyvä kiinnittää huomiota ja kysellä niistä (esim. musiikkimaku, leffamaku, urheilulajit, lempiravintolat...). 

Kun sitten löytyy juttu, jota molemmat ovat innoissaan tekemässä, niin sovitte ajan. Kannattaa tosiaan tavata ihan livenä jossain, eikä vain vihjailla enemmän ja enemmän romanttisesti/seksuaalisesti netissä. Facebook-kirjoittelussa tulee helposti väärinkäsityksiä, kun toisen kehonkieltä ei näe. Etkä taida etsiä vain kirjekaveria? ;) Tapaamiset jännittävät, mutta niin se aina menee. Se jännitys on oikeastaan aika ihanaakin & täynnä tunnetta, ja on siis parempi edetä jutussa livenä kuin netissä. 


Tsemppiä! Ja erittäin upeaa vuoden 2014 alkua! 




P.S. Katso myös uusin vieraskirjoitukseni Mama on Bis -blogista: Vakuuttavuus leikkipuistossa vs. teollisuusyrityksessä






P.P.S. Ilmoittautuminen tammikuun Jäänmurtajat ihmissuhdetaitokursseille on auki. Kotisivuilta löydät runsaasti palautetta aiemmista kursseista ja muuta lisätietoa.

Ihmissuhdetaidot-viikonloppukurssit ovat seuraavina ajankohtina:
  • Tammikuu 1 (11-12.1.14 klo 10-16) Kamppi, Helsinki - 1 PAIKKA
  • Tammikuu 2 (18-19.1.14 klo 10-16) Kamppi, Helsinki 
  • Tammikuu 3 (25-26.1.14 klo 10-16) Kamppi, Helsinki

http://www.jaanmurtajat.fi/#!avoimet-kurssit/c14w7

Tule mukaan viikonloppukurssille oppimaan mm. tutustumisesta, itsevarmuudesta, keskustelutaidoista, flirttailusta ja verkostoitumisesta!




Parhain terveisin,
Karla Nieminen

Yrityksestäni ja koulutuksistani voit lukea lisää osoitteesta
http://www.jaanmurtajat.fi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...